Sivas Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Sivas Ziraat Odası > Haberler > Sivas'ta hasat dönemi başladı

Sivas'ta hasat dönemi başladı

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, hasat dönemi nedeniyle çiftçileri ziyaret ederek rekolte hakkında bilgi aldı.

Merkeze bağlı köyleri gezen Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, çiftçilere bir sonraki dönem yapılacak ekim hakkında da uyarılarda bulundu. 

Hasat döneminin Sivas'a ve ülkeye hayırlı olmasını temenni eden Başkan Çetindağ, "Şuan da köylerimizde hasadın hem verimini kontrol etmek hem biçerdöverlerimizi kontrol etmek hem de bu yılki hasadımızın daha verimli geçmesi için yerin de kontrol etmek için değerli yönetim kurulu arkadaşımla geldik köylerimizi ziyaret ediyoruz. Şuanda da gördüğümüz kadarıyla verimler pek istediğimiz seviye de değil. Bu sene bahar ayın da yağmurlar kurak gitmişti. Mayıstan sonra yağmurların yağmasından dolayı da buğdaylar da yem bitkilerimizde bir artış oldu. Hava şartlarından iklim değişikliklerinden dolayı istediğimiz şekilde gitmiyor. Şuan da çiftçilerimiz de sıkı bir şekilde hasatlarına başladılar" dedi. 

Çetindağ, "Devletimizin hükümetimizin desteklerinde ki girdilerin çok pahalı olması. Çiftçilerimizi köylerde tutmamamız da büyük sıkıntılar doğmaktadır. Motorin fiyatının bu seneki gübre fiyatlarının yüzde yüz zamlandığı bir fiyatlarda çiftçilik yapmak ülkemizde hak eden çok.

Sivaslımızda da çok zor. Benim buradan yeni kurulan öncelikle hükümetimize başarılar diliyorum. Tarım bakanımızda çok büyük beklentilerimiz var.

Bunları yerelde tabandan bir araştırma yaparak bizlerin ve tüm sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin alarak Türkiye de tarım nasıl daha iyi bir faaliyete getirilir kaliteli ürün nasıl üretilir bunu bakanımızdan bekliyoruz. Sizlerin aracılığıyla söyleyelim. Yöre bazın da havza bazın da ekinlerin yapılmasını bunlara göre geliştirmesini bekliyoruz inşallah böyle olur diyorum. Toprak mahsulleri ofisimiz buğday alımlarına başladı sizlerin aracılığıyla da söyleyim. Eğer getirirlerse alımlarına başlandı. 2.si de özellikle esnaflarımıza söyleyim; fırsatı değerlendirip de hemen çiftçimizin elindeki malını ucuza almak istemesinler çünkü bu çiftçiler bu insanlar kendi çiftçilerimiz. Çiftçilerimiz buğday üretmezse sivasta ki esnafımız da buğdayını almazlar. Mümkün olduğu kadar çiftçimize sahip çıksınlar ki çiftçimiz ne kadar kaliteli ürün üretirse kendileri de kazanmak zorunda" ifadelerini kullandı.

Sivas'ta lisanslı depoculuk çalışmalarının başladığına dikkat çeken Çetindağ, "Şarkışla'da Kangal'da var. İnşallah Hafik'te de başlayacak.

Çünkü çiftçilerimiz burada stopaj ödemeyecek, sigorta ödemeyecek, nakliye desteği verecek. Çiftçilerimiz buraya getirdiklerin de buğdaylarını teslim edecekler istedikleri  zamanlarda da satabilecekler. Yani oraya buğdayını teslim edip bir ay sonra da satsa bir ayki fiyattan satacak. İstediği imkanlar daha şartlı yani aşırı borçlu çiftçilerimizde özellikle rica ediyorum bu lisanslı depoculuğu beklesinler. Buralara teslim etsinler. Yeni tarım bakanımızdan beklentilerimiz çok fazla inşallah bu çiftçilerimiz dertlerini dinler bizlerin dertlerini dinler buna göre bir faaliyet raporu hazırlar buna göre bir işlem yapılır. Doların yükselmesinden dolayı gübremizde aşırı bir yükselme oldu önümüzde ki hasattan sonra da tohum da başlayacak. Yerli kaliteli 1.sınıf tohumun kullanılması gerekli. Mesela bizim burada bir çiftçiyle görüştüğümüz de sertifikalı bir tohum kullanıldı halde aşırı çavdarı getirmesi ve kalitesiz olması da büyük bir sıkıntı yapmakta. Fiyatların da çiftçimize çok uygun olacak şekilde yapılması lazım. Yapılırsa kendilerine çok teşekkür ederiz ama yapılması bizde çiftçimizin sıkıntılarını gündeme getireceğiz. Türkiye tarım ülkesi hayvancılık ülkesi Sivas'ımız daha çok hayvancılık ve tarım şehri. Bu köylerde bu insanları tutabilmemiz için tarıma daha çok önem vermemiz için devletimizin desteklerini daha aktif daha canlı verilmesi dileğiyle 2018 yılının hasadını milletimize Sivas'ımıza tüm Türkiye ye hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Buğday fiyatlarının çok düşük olduğuna vurgu yapan Çetindağ, şunları kaydetti; "Ülkemize göre çok düşük çiftçilerimiz buğday ekmesi çok sıkıntılı ve her sene azalmakta. Buğday fiyatlarının bir yıl önceden açıklanmaya başlanması lazım. Motorini kimyevi gübrenin ilaçların çok pahalı olmasından dolayı taban fiyatlarının buğdayımızı kurtarması lazım.

İnşallah tarım bakanım bunları değerlendirir bizlerin de bilgisini alır çiftçimizi köylerde tutacaksak kaliteli ürün yapacaksak mazotun gübrenin ilaçların fiyatının uygun olması, desteklerin de uygun olması lazım. Şuan ki taban fiyatımız 1050 lira yemlik fiyatları da 870 lira arpada buna dahil. Bunu değerlendirdikleri zaman kurtarmalarının hiç şansı yok. Biz devletimize hükümetimize güveniyoruz inşallah yeni dönemde de çiftçimiz adına çok sey bekliyoruz."

Rekoltenin 2018 yılında arttığına da dikkat çeken Çetindağ, "Rekolte gecen seneye göre bu sene daha iyi niye iyi biliyorsunuz geçen sene yaklaşık 500bin 600 binton  sivasımızn ortalama değeri vardı. Yem bitkilerinin bilhassa arpanın daha çok verimin yüksek olmasından dolayı buğdayda da yine yaklaşık 600bin 750bin ton civarın da bir rekolte bekliyoruz. Bizim istediğimiz rekolte den çok kaliteli ürün üretilmesi" ifadelerini kullandı.