Sivas Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Sivas Ziraat Odası > Haberler > YAĞIŞLAR ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

YAĞIŞLAR ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, bir hafta boyunca yağar yağmurlarla kuraklık endişelerinin sona erdiğini açıkladı.

Sivas’ta geçtiğimiz yıl son 44 yılın en kurak kışının yaşanması, kış aylarında beklenen kar’ın yağmaması üreticileri endişelendirmişti. Sulama barajlarında ve içme suyu kaynaklarında doluluk oranın 1/4 oranına gerilemesi de su sıkıntısı yaşanacağı şeklinde beklentilere neden oldu. Bu nedenle Sivas’ın bir çok bölgesinde yağmur dualarına çıkılarak kurbanlar kesildi. Yağmur dualarının ardından geçtiğimiz hafta başlayan yağılar aralıksız bir hafta sürdü. Bol yağış üreticinin de yüzünü güldürdü.

KURAKLIK ENDİŞESİ BİR NEBZE AZALDI

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, kuraklık endişesinin son yağışlarla bir nebze azaldığını belirterek, “Sivas’ta kuraklık endişesi son yağışlarla bir nebze geçti. Sivas ve İç Anadolu bölgemiz son 44 yılın en kurak kışını geçirdi. Bundan dolayı da 2018 yılı için çiftçimiz korku içerisindeydi. Geçtiğimiz 2017 yılının üçüncü ayından Nisan ayının 26 sına kadar beklediğimiz yağmur ve kar yağmamıştı. Bu yağışsız hava ile birlikte de meteorolojiden aldığımız verilerde son 44 yılın en kurak yılı yaşanmıştı. Mayıs ayının başlarından itibaren de Sivas ve İç Anadolu da yağışlı havalar başladı. Bugün de ilk kez güneş açtı. Kuraklık ve küresel ısınmaya alışmamız, buna göre de tedbir almamız gerekiyor artık. Kuraklığa herhalde biz alışacağız, çiftçimizi de buna göre yönlendireceğiz.” dedi.

YAĞIŞLAR ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Çetindağ, yağışların çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü ifade edip, “Mayıs ayının başında başlayan yağmurlar bir nebze de olsa çiftçimizin yüzünü güldürdü. Belki 10 -15 gün daha yağmur yağmamış olsaydı, İç Anadolu ve Sivas’ta ki buğday üretim rekoltesinin düşmesine neden olacaktı. Hatta meralardaki ot ve çayırların tamamı yok olma tehlikesi içerisindeydi. Ama bu son yağışların yağmasıyla ve ardından güneşin açması ile birlikte buğdaylarımız ve yem bitkilerimiz kendilerini toparlamaya başladı. Kurak geçen kış ayları nedeni ile ürünlerimizde hasar oluştu. Oluşan bu hasar ürünlerimiz de yüzde 20 ila 30 arası bir verim kaybı oluşturdu. Bir an önce, oluşan bu küresel ısınmalardan dolayı iklim değişikliklerine karşı, üniversitelerimizin çalışmalarına başlaması gerekiyor. Bizimde çiftçimizi bu yönde hazırlamamız gerekiyor.”şeklinde konuştu.

 

 

2-Çetindağ: Kadın Çiftçilere Devlet Desteği Verilsin

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, köyleri ziyaret ederek çiftçilerin sorunlarını dinlemeye devam ediyor. Çetindağ, köylerde insanları tutamadıklarını belirterek, “İşkur üzerinden çiftçi kadınlarımızın sigortaları yatırılsın ve belli ücretler verilsin” dedi.

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, çiftçi ziyaretleri kapsamında Mermer, Çatalkaya, Karabalçık ve Gazibey köylerini ziyaret etti.

Çiftçilerin sorunlarını dinleyen Başkan Çetindağ’a köylülerde taleplerini sıraladı.

Köylerdeki en büyük sorunun göç olduğunu belirten Çetindağ, “Köylerimize geldiğimiz zaman en çok konuşulan konulardan bir tanesi de şu: köylerde insan göçünün çok fazla olduğu, genç nüfusun köylerde tutamadığımız. Genç nüfusu köylerde tutamıyoruz. Sebeplerinden bir taneside evlenemiyorlar, istedikleri parayı kazanamıyorlar, SSK’ları sigortaları olmuyor” dedi.

İşkur üzerinden kurumlara alınacak yardımcı personeller kapsamına çiftçi kadınların dahil edilmesi gerektiğini savunan Çetindağ, şunları kaydetti: “İşkur aracılığla İl Özel İdarede, Milli Eğitimde, Belediyede bu insanları toplayıp temizlik yaptırılması yerine İşkur’un köylerimize verilmesini, köy kadınlarmızın sigortalarının karşılanmasını talep ediyoruz.  Çünkü üreten bunlar, yapan bunlar ama biz karşılığını bulamıyoruz diyorlar. Bizim sigortamız yok hiçbir güvencemiz yok artık biz orta nesil kaldık diyorlar. Onun için devletin köylerde kalan gençlerimize bu önemin verilmesi lazım. Kadınlarımızın sigortasının olması lazım.”

Çetindağ, köydeki gençlerin evlenemediğinin de altını çizerek, “Eskiden malı davarı olana kız verilirdi, şimdi tam tersine malı davarı olana kız verilmiyor. Esas sebeplerden bir tanesi de bu. Çünkü insanlar köyde kaldığı sürece üretmek ve para kazanmak zorunda. İnsanlar para kazanamadığı sürece hiçbir genç kadınımız ve gencimiz köylerde kalmıyor. Kadınlarımızın ortak düşüncesi de bu. Eğer devletimiz kadınlarımıza evde inek sağan, tereyağını, yoğurdunu, gördüğünüz bu işlemleri eğer yapıyorlarsa bunların karşılığı devletin sigorta vermesi lazım. Boş insanlara sigorta verip de mezarlıklarda sağda, solda temizlik yaptırmaması lazım. Esas desteği verecek bu kadınlarımız. Devletimizin köylümüze sahip çıkması lazım” dedi.

 

 

3-Sivas Ziraat Odası Başkanı Çetindağ, Bakanlık Tarafından Model Gösterildi

Sivas´ta çiftçilerin sorunlarını her platformda savunan ve çözümü noktasında önemli başarılara imza atan Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ kaymakamlara model olarak anlatıldı.

İçişleri Bakanlığı tarafından Ankara´da kaymakamlara verilen eğitim toplantısında yapılan idareci hataları ele alındı.

Toplantıda yapılması gerekenler ve toplumda yer alırken dikkat edilmesi gereken hususlarda ise Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ örnek gösterildi. Çetindağ´ın ekrana yansıtılan fotoğrafları üzerine eğitim veren bakanlık görevlisi şu ifadeleri kullandı:

“81 ilin ziraat odası başkanları hataları ve doğruları tespit ediyor. Ama Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ da çok harika bir doğru gördüm. Sayın Sivas Ziraat Odası Başkanı makamında tarım il müdürü gibi devlet gibi vali gibi davranıyor ama köye gittiğinde bu adam ´bende sizin gibi çiftçiyim, köylüyüm´ diyor, köy protokolüne, tarla protokolüne uygun giyiniyor ve davranıyor. Köylüye köylü gibi giyinince ´sayın başkanım´ derlermiş, kravatla gelince ´müdür bey´ derlermiş. Onun  için köy halkı da ona ´sayın başkanım´ diyor.”

Tarım ve hayvancılık şehri Sivas´ta çiftçilerin sorunlarını bakanlık düzeyine taşıyan Çetindağ´ın  rol model gösterilmesi de çiftçileri memnun etti.

 

 

4-Başkan Çetindağ Ve Sivas Heyeti Fakıbaba´Yı Ziyaret Etti

Sivas heyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba´yı ziyaret etti. Sivas Milletvekilleri Mehmet Habip Soluk, Hilmi Bilgin, Selim Dursun, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyit Yıldız, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü İsmail Köse, Şarkışla Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Bayazıt ve Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu´ndan oluşan heyet, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba´yı makamında ziyaret etti.

Sivas heyetinin Bakan Fakıbaba´yı ziyaretinde, Sivas´ta tarım ve hayvancılığın daha da geliştirilmesi için projeler değerlendirildi. Görüşmede heyet Kuraklık Hasar Tespit Raporu´nda ürün kaybının yanı sıra çiftçinin borç ertelemesi, TARSİM Sigortasında yaşanan sorunlar,  faaliyete geçirilemeyen Et ve Süt Kurumu Sivas Kombinası, .Arazi Toplulaştırması, ithal danaların dağıtımının kış şartları göz önüne alınarak Sivas´tan başlatılması, Kesim Garantili Sözleşmeli Besicilik ve Ot Borsası kurulması için yer tahsisi konularının bulunduğu, Sivaslı çiftçilerin ve üreticilerin sıkıntılarının anlatıldığı raporu sunarak, yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi noktasında taleplerde bulundu.

Heyet daha sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı görevinde iken Müsteşar olarak ataması yapılan Mehmet Hadi Tunç´u ziyaret ederek yeni görevinin hayırlı olması dileklerini iletti. Sivas heyeti Bakan Fakıbaba ve Müsteşar Tunç´a Sivas´a has ürünlerden oluşan hediyeler takdim etti.

 

 

5-Sivas Ziraat Odası Zara’da Çiftçilerin Sorunlarını Değerlendirdi

Zara Ziraat Odası Toplantı Salonunda oda meclis üyeleriyle bir araya gelen Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, bölgedeki çiftçiliğin sorunlarına ve odaların durumlarına değindi.

Çiftçiliğin ülkenin bel kemiği olduğunu vurgulayan Çetindağ, şunları kaydetti:

“Odalarımızın ve çiftçilerimizin her kurumda olması gereken bir ağırlığı vardır. Çiftçi olmazsa her şey eksiktir. Bakkalımızdan kasabımıza, esnaflıktan kurumlara herkes çiftçiye ve onun ürettiğine ihtiyaç duyar. Bu nedenledir ki bir bankaya dahi gitse, çiftçimiz mahcup vaziyette olmamalıdır. Çiftçimiz hak ettiği değeri hissettirmeli, toplumda da hak ettiği değeri görmelidir.”

Çiftçilerin yeniliklere açık olması gerektiğine de işaret eden Çetindağ, “Veteriner fakültelerimiz var, ziraat fakültelerimiz var, ziraat üzerine kurumlarımız var ama saha çalışmaları yok. Tarımda ve hayvancılıkta hala geri kalmış durumdayız. Hala bölgemizin kendine has bir hayvan ırkı bile yoktur.

Bunda çiftçilerimizin de yeniliklere açık olmamasının etkileri vardır. Hayvancılıkta, zirai üretimde dışa bağlı olmamak için her bölge hayvan ırkları ve tohum ırkları oluşturulmalıdır.”

Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek ise odanın çalışmaları hakkında bilgi verdi. İlçede tarıma uygun arazi ve şartların olduğunu dile getiren Şimşek, “Öyle bir döneme gelindi ki köylerde kız isteme şartlarında bile şehirde veya ilçe merkezinde oturma şartı aranır olmuş. Köylü köyde durmuyor, köy yaşamına karşı ilgi yok. Yaşamak için dışa bağlı olmamamız için milli birliğimizi güçlendirmemiz için çiftçimizin kalkınması ve kalkındırılması zorunludur.” ifadelerini kullandı.

Meclis toplantısının ardından Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ ve beraberindeki heyet, Zara Kaymakamı Yunus Kızılgüneş’i makamında ziyaret etti.

 

 

6-Sivas Ziraat Odası İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı

Ziraat Odası Meclis Salonunda yapılan toplantıya Sivas ZiraatOdası Başkanı Hacı Çetindağ başkanlık etti.

İlçe ziraat odası başkanlarının da katıldığı toplantıda gündem Afrin’e operasyon düzenleyen Kahraman Mehmetçikler oldu.

Hacı Çetindağ, “Amacımız 2017 yılında neler yaptık çiftçimizle ilgili 2018 hedeflerimiz ne, hangi konular hakkında nasıl bir değerlendirme yapacağız. Daha çok 2018 yılının değerlendirme toplantısını yapmış olacağız. Sivas tarım ve hayvancılık şehri olmasından dolayı da 15 ilçe oda başkanımla toplanmış bulunmaktayız. Amacımız Sivas tarımını daha çok nasıl ileriye götürürüz, eksiklerimiz nelerdir, burada kendi aramızda istişare yaparak ilgili yerlere bu konular hakkında bilgi vermek ve kendilerini aydınlatmakla beraber neler yapılacağını da siyasiler ve ilçe müdürlükleri hakkında da ortaklaşa çalışmak ve amacımızda Türk çiftçisinin Sivas çiftçisinin hayvancılığın daha ileriye nasıl götürülmesi için yapacağımız çalışmalar var. Bunları görüşeceğiz” dedi.

Zeytindalı Operasyonu’na tüm çiftçiler olarak tam destek verdiklerini ifade eden Çetindağ, “Zeytindalı Harekatına başlayan şanlı Türk ordumuzu rabbimiz muzaffer eylesin. Bölgemizde istikrarın, adaletin, bağımsızlığın en büyük savunucusu olan Türkiye Cumhuriyetinin şanlı ordusu kalleşleri ve hainleri temizlemek için iman dolu yüreğiyle sınırı geçti. Sivas çiftçileri olarak nerede ihtiyaç duyulursa ordumuzun hangi birimine gerekli ve uygun  görülürse göreve hazır olduğumuzu açıkça beyan ediyoruz. Bağımsızlığı için 7 düvele kafa tutan Türkiye Cumhuriyetinin evlatları her Türk asker doğar sözünü tüm dünyaya bir kez daha haykırıyoruz. Söz konusu vatan olduğunda sınırlarımızın kalleşlere ve hainlere dur diyerek milyonlar iman dolu yüreğe sahip çiftçilerimiz ile cepheye koşmaya hazırız. Rabbim birlik ve beraberliğimizi bozmasın Türk İslam aleminin kahraman askerlerine Allaha emanet ediyoruz ve muzaffer eylesin diyoruz.Bizde Sivas ziraat odası başkanları olarak devletimizin milletimizin ve şanlı Türk askerimizin ordumuzun yanında olduğunu bildiriyoruz. Bizlere ne görev düşerse her şeye hazır olduğumuzu bildiriyoruz” şeklinde konuştu.